Sos Sriracha - ostry sos chili





Opis
Sos sriracha chili - słynny na całym świecie azjatycki ostry sos. Podstawą tego sosu jest przecier z papryczek chili, który wraz z czosnkiem decyduje o niepowtarzalnym pikantnym smaku. Nazwa pochodzi od tajskiego miasta Si Racha gdzie prawdopodobnie został wymyślony na potrzeby lokalnych restauracji serwujących owoce morza. Posiada dość pikantny jak i również słodko-kwaśny smak, który idealnie łączy typowo tajskie dania. Można łączyć go z owocami morza, daniami z woka lub jako dodatek do zup.
Chili wykazuje działania prozdrowotne, m.in. zwiększa odporność na przeziębienia, działa rozgrzewająco. Zawiera także witaminy A, B, C, E oraz błonnik, miedź, cynk i potas.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Skład: chili (61%), cukier, woda, czosnek, wzmacniacz smaku: E621, kwas: E330, stabilizator: E 415, środek konserwujący: E202
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Waga: 200g